Tiistai 24.9. klo 19 Kansallisteatteri, Pieni näyttämö

Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 29.8. Lippuja 100 kpl, à 33 euroa. Maksuviite 34225.

Anton Tšehovin Lokki (1896), joka on ensimmäinen hänen neljästä suuresta näytelmästään, on syvällinen ja ajaton teos taiteesta, rakkaudesta, nuoruudesta, vanhuudesta ja elämänvalintojen oikullisuudesta. Tšehov itse luonnehti näytelmän kirjoittamista näin: ”Se tuottaa minulle iloa, vaikka rikonkin pahasti näyttämön lakeja.” Kirjailijan oman kuvauksen mukaan näytelmässä on ”paljon keskustelua kirjallisuudesta, hyvin vähän toimintaa, viisi puutaa [ven. painomitta] rakkautta”. Lokin henkilöiden kaipuu on täyttymätöntä, eivätkä he itsekään tiedä, mitä lopulta etsivät ja mitä haluavat toisiltaan. Kartanossa järven rannalla aikaansa viettävien ihmisten omahyväinen joutilaisuus ennakoi muutosta, joka häämöttää vielä epätodellisen etäisenä mutta vääjäämättömänä.

Lokki on kuulunut Kansallisteatterin ohjelmistoon monina vuosikymmeninä. Tällä kertaa näytelmän ohjaa Anne Rautiainen, jonka parin vuoden takainen Mestari ja Margarita -ohjaus oli teatteria
parhaimmillaan. Irina Arkadinan roolissa esiintyvä Maria Kuusiluoma viettää Lokki-esityksessä 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Muissa rooleissa nähdään Aksa Korttila, Jussi Lehtonen, Esa-Matti Long, Miro Lopperi (TeaK), Pirjo Määttä, Mika Piispa, Emmi Parviainen, Taisto Reimaluoto ja Vesa Vierikko.