Tiistai 4.4. klo 19 Avoimet Ovet. Varaukset ja maksut tai peruutukset viimeistään 28.2. Lippuja 40 kpl, à 24 euroa. Maksuviite 30342.
Talvisota on suomalais-ukrainalais-venäläisenä yhteistyönä syntynyt näytelmä. Esitys on yritys hahmottaa historiankirjoitusten ulkopuolelle jäänyt totuus Suomen talvisodasta 1939, totuus, joka ei palvele minkään maan poliittista agendaa. Talvisota on episodimainen kaleidoskooppi kolmelle naisnäyttelijälle, kolmella aikatasolla liikkuva teos kolmen kansakunnan näkökulmasta sotaan. Esitys ulottaa juurensa sodan myyttiseen ulottuvuuteen ja tunnistaa ylisukupolvisen taakan jakamisen tarpeen.
Teksti sai alkunsa vuonna 2009 Baltic Circle -festivaalissa järjestetyssä suomalais-ukrainalais-venäläisessä tekstityöpajassa, jossa luotiin talvisotaa käsittelevä lukudraama. Kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan sen samankaltaisuus talvisotaan herätti kirjailijoissa tarpeen avata ja päivittää työpajassa kirjoitettu materiaali. Samalla näytelmään haluttiin lisätä kirjailijoiden nykyinen elämäntilanne: työpajaan osallistuneet kaksi venäläistä näytelmäkirjailijaa elävät maanpaossa mielipiteidensä vuoksi, ukrainalaisista yksi on rintamalla, toinen kirjoittaa näytelmää raunioiden keskellä, ohjustulessa, ilman sähköä.
Esitys on pasifistinen manifesti menneiden sukupolvien kunniaksi. Sen tavoite on yrittää oppia totuus itsestä ja omasta maasta katsomalla toisen kansakunnan peiliin. Esitys etenee eri aikatasoilla, aina ukrainalaisen sotilasparaatin pasunistin viime hetkistä Raatteen tiellä vuonna 1939 vuoden 2022 Harkovan rintamalle kadonneen näytelmäkirjailijan etsintöihin. Avainteemoja ovat propaganda ja manipulaatio, vihollisuus ja ystävyys, sekä ihmisen pyrkimys toteuttaa arvojaan valtiokoneiston luoman tarinan keskellä.
Näytelmän ovat kirjoittaneet Hanna Kirjavainen (ohjaaja), Ari-Pekka Lahti, Oleg Mihailov, Mikhail Durnenkov ja Evgenii Kazachkov, ja sen on suomentanut Anna Sidorova. Esityksen on dramatisoinut Iida Koro. Kolmea naista esittävät Kati Outinen, Ella Pyhältö ja Anna-Leena Sipilä.